Imunita bydlí ve střevech
Ve 20. letech minulého století objevovali vědci vitaminy a doporučovali lidem jíst (čerstvou) zeleninu a ovoce. O sto let později je tématem číslo jedna mikrobiom – kolonie mikroorganismů žijících v našich střevech, kteří výrazně ovlivňují naši imunitu i psychiku. V těle jich máme dokonce 360x víc než lidských bakterií.
Narušení střevní mikroflóry se záhy projeví průjmem či zvracením, dlouhodobá nerovnováha mikrobiomu způsobuje nemoci trávicího systému, ale třeba také duševní onemocnění či změnu chování. Ve střevech totiž vzniká například serotonin, tzv. hormon štěstí, který přenáší nervové vzruchy. Ájurvéda i čínská medicína kladou důraz na proudění energií mezi čakrami, vedle míchy věnují pozornost také ose mozek-střevo.
Jako v přírodě i ve střevech platí, že čím je mikrobiom rozmanitější a bohatší, tím lépe funguje. Jeho součástí jsou přirozeně i škodlivé mikroorganismy, tzv. patogeny, které způsobují nemoci, pokud jejich množství či vliv převáží sílu zdraví prospěšných mikroorganismů, kterých je v těle většina. Fatální úder mikrobiomu zasahují antibiotika, jejichž nadužívání škodí nám i přírodě, často neléčí, protože bakterie si vůči nim již vypěstovaly odolnost. Nesvědčí mu ani přehnaná hygiena, chemické prostředky v zemědělství, průmyslově zpracované potraviny chudé na mikroby a jednotvárný jídelníček.
Každý den proto jezte různé pokrmy s převahou zeleniny, kvašených mléčných i nemléčných výrobků, luštěnin a potravin plných vlákniny (semínka, celozrnné produkty, naklíčená zrna, neloupaná rýže, ovoce…) ideálně v bio kvalitě či z ekologického zemědělství. Z naloženého zelí, okurek, kimchi, fermentovaných vloček nebo třeba kefíru a jogurtu získává tělo prospěšná probiotika, z vlákniny v ovoci a zelenině prebiotika. Pokud tělu chybí, je možné je doplnit uměle, ale příjemnější i chutnější způsob představuje vyvážený pestrý jídelníček. Takový nabízejí všechny kantýny Fresh & Tasty, sestavení menu ulehčuje koncept Zdravý talíř s ideálním poměrem jednotlivých složek i čerstvě připravených jídel.