Vynechte uměle zpracované sacharidy a nezdravé tuky.
Sacharidy i tuky jsou pro fungování našeho těla zásadní, dodávají mu energii a tím nepřímo zajišťují správnou funkci orgánů a především mozku. Problémy způsobuje nejen jejich nadměrné množství, ale také jejich nevhodné složení. Přírodní, nijak neupravené, sacharidy obsahují vlákninu, která napomáhá trávení a tím i využití prospěšných látek z potravin. Při průmyslové výrobě či zpracování se z nich vláknina zpravidla odstraňuje a složené cukry se mění na jednoduché. Ty v těle způsobí prudký nárůst energie a chuti, ale po jejich spotřebování následuje stejně prudký pokles a zvýšená touha po dalším jídle. Uměle zpracované sacharidy a tuky fungují podobně jako drogy, spouští reflex toužení a kolotoč hladu – přejedení – únavy – touhy a hladu. Důvodem je rozhoupaná slinivka, která nedokáže stabilně produkovat stejné množství inzulinu, ale výrobu upravuje podle aktuální hladiny cukru v krvi. Takto nejčastěji vzniká cukrovka 2. typu, kardiovaskulární onemocnění, obezita nebo jiné metabolické poruchy.
Nejsnazší je proto se svodům uměle zpracovaných sacharidů, nezdravých tuků a průmyslového jídla vyhnout a vybírat si čerstvě připravené pokrmy z minimálně upravených přírodních potravin. Takové vaří denně kuchaři v kantýnách Fresh & Tasty.