Svatý Martin "nasladko"
Máme pro Vás tip na domácí tradiční Svatomartinské rohlíčky. Je to jednoduché, nejtěžší je jen začít:)
Těsto:
540 g hladké mouky; 360 g studeného másla; špetka soli; 250 ml smetany ke šlehání (30%); hladká mouka na podsypání
Náplň:
250 g mletých vlašských ořechů; 150 g moučkového cukru; špetka mleté skořice;1 bílek
Na dokončení...
100 g másla; 2 lžíce rumu; moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Mouku prosejte do mísy a nastrouhejte na ní studené máslo. Zlehka osolte, vlijte smetanu a vypracujte hladké těsto – v kuchyňském robotu s nástavcem hnětací hák, nebo vařečkou a posléze prohněťte rukou.
2. Hladké nelepivé těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 1 hodinu do lednice.
3. Na náplň promíchejte všechny suroviny.
4. Odpočinuté těsto rozdělte na šest stejně velkých kousků. Jeden položte na pracovní plochu posypanou zlehka moukou a zbylé těsto vraťte do lednice. Vyválejte ho na plát silný 4 mm do tvaru kruhu a rozkrojte ho na 6 stejných trojúhelníků.
5. Na širší stranu každého dílu položte 1 lžičku náplně, trochu ji rozetřete směrem ke špičce a zabalte od širší strany k užší jako rohlíček. Zlehka přimáčkněte špičky a zahněte je mírně k sobě. Stejným způsobem zpracujte zbylé těsto.
6. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 20–25 minut, až zrůžoví a zezlátnou.
7. Máslo rozehřejte v rendlíku, vmíchejte do něj rum a potřete jím horké rohlíčky. Pocukrujte je a nechte zchladnout. Dobrou chuť!