Vánočka
1 vánočka
Příprava: 3 hodiny + odležení rozinek 12 hodin
Těsto
130 ml plnotučného mléka
24 g čerstvého droždí
45 g krupicového cukru
240 g polohrubé mouky
70 g másla
15 g vanilkového cukru
2 žloutky
5 g soli
hladká mouka na podsypání
Nálev na rozinky
50 g krystalového cukru
100 ml vody
50 ml brandy nebo rumu
50 g rozinek
K posypání
1 vejce velikosti L
30 g plátků mandlí
1. Den předem namočte rozinky do nálevu. V rendlíku svařte cukr s vodou na středním stupni, až se cukr rozpustí a sirup začne houstnout. Odstavte a přimíchejte alkohol. Nechte vychladnout a pak do nálevu namočte rozinky.
2. V rendlíku zahřejte 50 ml mléka, aby bylo vlažné. Vlijte ho do zadělávací mísy. Rozdrobte do něj droždí, promíchejte s 1 lžičkou krupicového cukru a 1 lžičkou mouky a zlehka posypte 3 lžícemi moukou. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 minut, než jednou zvětší svůj objem.
3. Mezitím rozehřejte zbylé máslo a nechte ho zchladnout. Rozinky sceďte.
4. Ke kvásku přidejte zbylou mouku, krupicový a vanilkový cukr, mléko, žloutky a sůl. V robotu použijte nástavec hnětací hák, ručně vařečku, a vypracujte hnětením odspodu nahoru hladké, nelepivé těsto. Zapracujte máslo a do hladkého těsta rozinky. Lehce promíchejte.
5. Z těsta vytvarujte bochánek, zakryjte ho v míse nebo na pomoučeném vále potravinářskou fólií nebo navlhčenou utěrkou a nechte vykynout – zhruba 45–60 minut, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
6. Vykynuté těsto poválejte na lehce pomoučeném válu do tvaru silného válečku a rozdělte ho na devět stejně velkých kousků. Z každého vyválejte stejně široký a dlouhý váleček.
7. Plech vyložte pečicím papírem.
8. Ze čtyř pramenů spleťte cop a položte ho na připravený plech. Ze tří pramenů spleťte další cop a položte jej na cop ze čtyř pramenů. Zbylé dva prameny zapleťte do sebe a položte je nahoru. Vánočku zajistěte špejlemi, které zapíchnete skrz všechny tři copy na každé straně.
8. Vánočku nechte ještě 20 minut kynout. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C.
9. Vejce prošlehejte vidličkou dohladka a pomašlujte jím vánočku pečlivě ze všech stran. Posypte mandlemi a vložte do trouby. Ztlumte teplotu na 160 °C a pečte vánočku dozlatova, zhruba 35–45 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí, vytáhněte ji a pokud je čistá a suchá, těsto je upečené.
Tipy:
Rozinky sceďte přes sítko, přebytečná tekutina by těsto nadbytečně zředila.
Konzistence kvásku je jako těsto na lívance.
Pokud vánočka při pečení rychle tmavne, zakryjte ji alobalem.