A kdo vypěstoval vaše jídlo?
Biopotraviny už patří do běžné nabídky obchodů a restaurací. Představují totiž skutečné jídlo, na které jsme evolučně zvyklí.
Až do zelené revoluce v první polovině 20. století jedli lidé to, co vypěstovali. Jejich jídelníček řídila sezona, úroda a možnosti jejího uskladnění. Umělá hnojiva a pesticidy, průmyslové zpracování potravin, genetické modifikace rostlin, globalizace dopravy, prodloužení trvanlivosti přidanými látkami i rozšíření lednic, mrazniček a mikrovlnek vedlo v uplynulých sto letech k naprosté změně stravování, výběru surovin i jejich zpracování.
Vzrůstající míra civilizačních onemocnění, obezity a stresu však ukazují, že tento pokrok má i negativní dopady na zdraví. To vedlo v posledních letech k obnovení farmářských trhů a návratu zemědělců k pěstování v souladu s přírodou. Tato zelenina, ovoce, mléčné výrobky a maso s certifikací bio či z ekologických polí a chovů vynikají výraznou chutí a vůní a také výživovými vlastnostmi. Často pocházejí z blízkého okolí, a proto jsou sklizené v ideální zralosti a cestují jen v bedýnkách. Eliminují tak svou uhlíkovou stopu i následný dopad na přírodu.
V posledních letech se objevují i čím dál více i původní odrůdy zeleniny a ovoce, které neohromují výnosy, ale chuťovými vlastnostmi. Na tradiční české odrůdy jsme přirozeně zvyklí, dozrávají v průběhu sezony, a tak se neomrzí. Rajče chutná pokaždé jinak, stejně jako okurky, salát, jahody nebo brambory. Dodávají nám i různé vitaminy a minerály a zpestřují náš jídelníček.
Zdravé potraviny vypěstované s láskou a respektem k přírodě oceňují gurmáni i šéfkuchaři, třeba v kantýnách Fresh & Tasty tvoří lokální suroviny základ čerstvě připravovaných pokrmů a významně přispívají k udržitelnému chodu bez zbytečných odpadů.